ŁĄCZENIE DANYCH Z DYNAMICZNYM OBCIĘCIEM. WYNIKI WSTĘPNE - Strawiński, Paweł (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2009)
Problem ewaluacji działań jest problemem brakujących danych. Zatem ważnym zagadnieniem jest konstrukcja adekwatnej kontrfaktycznej grupy porównawczej. W artykule zaproponowane modyfikację procedury pozwalającej uznać obserwację za dobrze dobrany stan kontrfaktyczny. Proponowana zmiana polega na wprowadzeniu nowego mechanizmusprawdzania czy jednostka z grupy kontrolnej jest bliskim odpowiednikiemjednostki z grupy porównawczej. W ostatniej części artykułu zaprezentowanowyniki symulacji badającej właściwości statystyczne proponowanego rozwiązania. Uzyskane wyniki wskazują, że metoda pozwala osiągnąć lepsze rezultaty niż dotychczas wykorzystywane techniki