UOGÓLNIONA MIARA DOPASOWANIA W MODELU LINIOWYM - Zieliński, Wojciech (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2009)
W modelu regresji liniowej stosowane są dwie miary wpływuzmiennych niezależnych na zmienną zależną: współczynnik determinacjioraz współczynnik korelacji cząstkowej. W pracy zaproponowane jestuogólnienie tych miar i skonstruowana jest miara wpływu grupy zmiennychniezależnych z wyłączeniem wpływu pozostałych zmiennych niezależnych