Zróżnicowanie przedsiębiorstw sektora usług turystycznych w układzie województw - Zioło, Monika (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2012)
W opracowaniu przedstawiono klasyfikacje województw ze względu na wybrane dane finansowe przedsiębiorstw działu turystyka i gastronomia. W celu przygotowania rankingu wykorzystano, metodę wielowymiarowej analizy statystycznej pozwalającą opisać zjawisko złożone za pomocą jednej liczby, tzw. wartości zmiennej syntetycznej.