Ocena stabilności wyników klasyfikacji województw Polski pod względem poziomu życia ludności - Machowska-Szewczyk, Małgorzata; Sompolska-Rzechuła, Agnieszka (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2012)
W pracy przedstawiono ocenę stabilności klasyfikacji województw Polski pod względem poziomu życia w latach 2002-2009. Dobór cech diagnostycznych został przeprowadzony w sposób dynamiczny, dzięki czemu otrzymany zestaw cech końcowych jest aktualny nie tylko w okresie badanym, ale także w przyszłości. Do klasyfikacji województw zastosowano metodę Warda oraz sprawdzono dopasowanie dendrogramów do macierzy odległości D za pomocą współczynnika korelacji kofenetycznej, wskaźnika całościowego dopasowania i miary STRESS. Wykorzystując wskaźniki podobieństwa wyników klasyfikacji stwierdzono, że klasyfikacje charakteryzują się dość dobrą stabilnością w czasie.