DOCHODY INDYWIDUALNE A DOCHODY GOSPODARSTW DOMOWYCH W POLSCE W LATACH 2000 – 2010 - Łukasiewicz, Piotr; Karpio, Krzysztof; Orłowski, Arkadiusz (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2013)
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących zależności pomiędzy rozkładami dochodów indywidualnych i dochodów gospodarstw domowych w Polsce w okresie 2000-2010. W USA rozkład dochodów gospodarstw domowych można wyrazić poprzez splot rozkładów dochodów indywidualnych członków rodziny. Jak wynika z wcześniejszych badań, w Polsce nie obserwujemy takiej zależności. W zasadzie, mamy bardzo małą wiedzę o rodzaju stosunków między tymi kategoriami dochodów naszym kraju. Przypuszcza się, że w USA dochody osobiste członków rodzin są zmiennymi niezależnymi. Z drugiej strony, w Polsce są na pewno zmiennymi zależnymi. W tej pracy stosujemy technikę splotów, a rozkłady dochodów przybliżamy trójparametrycznym modelem Daguma.