WRAŻLIWOŚĆ MIARY SYNTETYCZNEJ NA WIELKOŚCI KRYTYCZNE WSKAŹNIKÓW SŁUŻĄCYCH DO JEJ BUDOWY - Lisek, Sławomir (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2014)
Syntetyczna miara sytuacji finansowej przedsiębiorstwa jest użytecznym narzędziem w analizie sytuacji finansowej podmiotów gospodarczych. Zbudowana została na bazie diagnostycznych wskaźników kondycji ekonomicznej firmy, znormalizowanych, przyjmując za podstawę normalizacji ich wielkość krytyczną. W niniejszym artykule zbadano wrażliwość miary m na prawidłowość ustalenia wartości krytycznych mierników służących do ich budowy. Wykazano iż w przypadku znaczących zmian w otoczeniu przedsiębiorstwa, konieczne jest stałe monitorowanie wartości krytycznych i aktualizowanie ich.