STRATEGIA EUROPA 2020 W OPINII POKOLENIA Y - Stanimir, Agnieszka (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2015)
Celem badania było rozpoznanie opinii osób z Pokolenia Y na temat realizacji celów strategii Europa 2020. W artykule zaprezentowano podstawowe założenia i cele strategii Europa 2020. Dokonano charakterystyki osób należących do pokolenia Y. Na podstawie odpowiedzi respondentów Standardowego Eurobarometru z lat 2011-2014 oceniono ważności dla Pokolenia Y realizacji celów strategii oraz kierunków zmian prowadzących do wyjścia Unii Europejskiej z kryzysu finansowego i gospodarczego. W trakcie analizy respondentów podzielono ze względu na wiek i moment przystąpienia kraju do Unii Europejskiej.