PRZESTRZENNA METODA PRZESUNIĘĆ UDZIAŁÓW W OCENIE ZRÓŻNICOWANIA PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W POLSCE - Tłuczak, Agnieszka (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2015)
Przestrzenna metoda przesunięć udziałów stanowi alternatywę 9 klasycznej analizy shift-share, w której nie jest uwzględnione geograficzne 10 położenie rozważanych regionów. Wiele zachodzących zjawisk, ich rozwój 11 czy też kierunki zmian, uzależnione są bowiem od przestrzennych interakcji 12 zachodzących pomiędzy sąsiadującymi regionami. Model przestrzennej 13 analizy shift-share został wprowadzony do badań przez Nazarę i Hewingsa. 14 Model ten przedstawia przestrzennie zmodyfikowane stopy wzrostu (tempa 15 zmian) poszczególnych wariantów zjawiska przez uwzględnienie temp 16 wzrostu zjawiska w obszarach sąsiadujących. Celem artykułu jest analiza 17 zmian struktury produkcji rolnej w województwach Polski w latach 2004- 18 2014, według rodzajów produktów rolnych z zastosowaniem przestrzennej 19 dynamicznej metody przesunięć udziałów. W opracowaniu dokonano oceny 20 tempa wzrostu wielkości zjawiska. Ponadto, zidentyfikowano i oszacowano 21 udział czynników strukturalnych, sektorowych oraz regionalnych (lokalnych, 22 przestrzennych) w wielkości efektu globalnego (produkcji rolnej w Polsce 23 ogółem) w przekroju województw. Dodatkowo włączono do badania aspekty 24 przestrzenne (zależności międzyregionalne) w postaci macierzy wag 25 przestrzennych, która umożliwiła włączenie do badania aspektów 26 związanych z zachodzącymi zależnościami ponadregionalnymi.