ANALIZA PORÓWNAWCZA POZIOMU ROZWOJU INFRASTRUKTURY TECHNICZNEJ WOJEWÓDZTW POLSKI Z WYKORZYSTANIEM METOD TAKSONOMICZNYCH - Wawrzyniak, Dorota (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2015)
Celem artykułu jest porównanie poziomu rozwoju infrastruktury technicznej w województwach Polski. Badanie przeprowadzono wykorzystując metodę wzorca rozwoju Z. Hellwiga oraz metodę sum standaryzowanych wartości. Utworzono także grupy województw o podobnym poziomie rozwoju infrastruktury technicznej. Zgodnie z wynikami analizy dokonanej na podstawie pięciu wskaźników z roku 2013 infrastruktura techniczna jest najlepiej rozwinięta w województwach dolnośląskim i śląskim, zaś najgorzej w województwach warmińsko-mazurskim, lubelskim, podlaskim oraz świętokrzyskim.