KONIUNKTURA NA POLSKIM RYNKU KAPITAŁOWYM WOBEC SYTUACJI NA RYNKACH WIODĄCYCH - Waściński, Tadeusz; Przekota, Grzegorz; Sobczak, Lidia (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2009)
W przedstawionym artykule „Koniunktura na polskim rynkukapitałowym wobec sytuacji na rynkach wiodących” podjęto próbę określenia siły i kierunku powiązań pomiędzy indeksem WIG Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie a indeksami wiodących giełd światowych: StanyZjednoczone (S&P 500) oraz Japonia (NIKKEI 225). Analizie poddano danedzienne wartości wybranych indeksów giełdowych za lata 2000-2008. Wykorzystano tutaj proste metody korelacyjne oraz model z Mechanizmem Korekty Błędem. Wyniki badań wskazują na pełne zintegrowanie polskiego rynkuz rozwiniętymi rynkami zagranicznymi. Wysoka siła powiązania uwidoczniłasię w ostatnich latach. Reakcja rynku polskiego na sytuację na rynkach zagranicznych następuje w czasie rzeczywistym. Podstawową przyczyną integracji rynków jest ich otwartość oraz rozwój technik komunikacji