SZACOWANIE I MODELOWANIE TFP W PRZEMYŚLE POLSKIM NA PODSTAWIE DANYCH PANELOWYCH - Dańska-Borsiak, Barbara (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2009)
W artykule przedstawiono próbę oszacowania łącznej produktywności czynników produkcji (TFP) według działów sekcji „przetwórstwo”,oraz określenia czynników determinujących jej kształtowanie. Do oszacowania wartości TFP zastosowano dwie alternatywne metody, bazujące na funkcji produkcji Cobba–Douglasa. Następnie skonstruowano i oszacowano dynamiczny model panelowy, opisujący kształtowanie się TFP w działach.Zmienną objaśnianą były wartości oszacowane w pierwszym etapie analizy.Do estymacji zastosowano metody bazujące na GMM