METODA AHP W OCENIE STOSOWALNOŚCI METOD OCENY ZDOLNOŚCI KREDYTOWEJ W SYSTEMIE EKSPERTOWYM - Hoffmann, Władysław (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2009)
Podstawową działalnością większości banków jest udzielaniekredytów. Wiąże się to z ryzykiem utraty części lub całości długu. Banki mają obowiązek dokonywania oceny zdolności kredytowej, jednak metoda jestdowolna. Dobrym rozwiązaniem wydaje się zastosowanie systemu ekspertowego wspomagającego pracę inspektora kredytowego. Największym problemem w zbudowaniu takiego systemu jest określenie poprawnej i przejrzystejbazy reguł. W pracy ocenia się stosowalność poszczególnych metod ocenyzdolności kredytowej do zastosowania w SE. Do zbudowania rankingu posłużyła metoda AHP