NORMOWANIE ZMIENNYCH OPISUJĄCYCH OBIEKTY NIETYPOWE - Nermend, Kesra (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2009)
W wielu badaniach problem stanowią obiekty nietypowe, których cechy opisywane są bardzo dużymi wartościami. Mogą one wpływaćw sposób znaczący na wyniki badań z powodu zmniejszania zakresu zmiennych dotyczących obiektów typowych podczas normowania. Niekorzystnywpływ wartości nietypowych można zminimalizować przez wykorzystaniepewnych metod normowania. W artykule zostały przedstawione dwie tegotypu metody: standaryzacja z ważonym odchyleniem standardowym orazunitaryzacja z wartościami progowymi.