Kierunki zmian struktury agrarnej województw według grup typologicznych (prognoza do roku 2020) - Bożek, Jadwiga (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2012)
W pracy została przedstawiona prognoza struktury agrarnej województw do roku 2020 wg grup typologicznych. Prognozę wyznaczono metodą prognozowania struktur E. Nowaka na podstawie danych GUS. Następnie metodą klasyfikacji rozmytej dokonano grupowania województw, uzyskując w ten sposób przewidywany obraz zróżnicowania przestrzennego badanej struktury w roku 2020. Sporządzona prognoza przedstawia, jakie przeobrażenia w strukturze agrarnej województw nastąpią, jeżeli kierunek i tempo zmian, jakie występowały w latach 2002-2009 nie ulegną zmianie. Słowa kluczowe: struktura agrarna województw, prognoza, grup