W sprawie zasadniczej proporcji gospodarczej - Hozer, Józef (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2012)
Pomiędzy liczbą gospodarstw domowych a liczbą podmiotów gospodarczych zachodzi proporcja 5:1. Proporcję tę nazywamy „quantum satis”.