Optymalizacja produkcji roślinnej jako nieliniowe zagadnienie rozdziału - Sikora, Wojciech (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2012)
W pracy sformułowano problem optymalizacji produkcji roślinnej jako nieliniowe zagadnienie rozdziału. Jest to zadanie programowania kwadratowego, dla którego rozwiązania zaproponowano uogólnioną metodę quasi-baz. Rozważania zilustrowano przykładem liczbowym.