MODELE HARMONICZNE ZE ZŁOŻONĄ SEZONOWOŚCIĄ W PROGNOZOWANIU SZEREGÓW CZASOWYCH Z LUKAMI SYSTEMATYCZNYMI - Szmuksta-Zawadzka, Maria; Zawadzki, Jan (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2013)
W modelowaniu zmiennych ze złożoną sezonowością dla 8 pełnych danych i danych z lukami niesystematycznymi mogą być 9 wykorzystywane zarówno modele ze zmiennymi zero-jedynkowymi jak 10 i modele harmoniczne. Natomiast w przypadku występowania luk 11 systematycznych- jedynie oszczędne modele harmoniczne. W modelach tych 12 każdy rodzaj wahań opisywany jest za pomocą odrębnych zestawów 13 składowych sinuso- i kosinusoidalnych. Rozważania teoretyczne zostaną 14 zilustrowane przykładem empirycznym.