WIELOKRYTERIALNY MODEL OPTYMALIZACYJNY PRZECIĘTNEGO GOSPODARSTWA ROLNEGO W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIOPOMORSKIM - Zaród, Jadwiga (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2013)
Na podstawie danych statystycznych zbudowano wielokryterialny model optymalizacyjny. Jego funkcje celu maksymalizują dochód rolniczy i produkcję rolniczą oraz minimalizują straty substancji organicznej w glebie. Do rozwiązania modelu wykorzystano optymalizację celową. Wyniki rozwiązania wskazały taką strukturę produkcji, która: dała najwyższy w danych warunkach dochód rolniczy, dostarczyła produkcji, o wysokim standardzie na potrzeby własne i na sprzedaż oraz zapobiegła degradacji środowiska naturalnego w dłuższym okresie czasu. Celem tego artykułu jest badanie zrównoważonego rozwoju produkcji rolnej na przykładzie przeciętnego gospodarstwa rolnego w województwie zachodniopomorskim. Istotą zrównoważonego rozwoju jest zachowanie równowagi pomiędzy zadaniami ekonomicznymi, produkcyjnymi i ekologicznymi.