WYKORZYSTANIE MIAR POZYCYJNYCH W OCENIE POZIOMU ROZWOJU SPOŁECZNEGO W POLSCE - Sompolska-Rzechuła, Agnieszka (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2014)
Zróżnicowanie poziomu rozwoju społecznego w Polsce na poziomie lokalnym jest znacznie większe niż pomiędzy województwami. Właściwy pomiar wymaga wykorzystania odpowiednich mierników. Jednym z nich jest Wskaźnik Rozwoju Społecznego (HDI), a na poziomie lokalnym Lokalny Wskaźnik Rozwoju Społecznego (LHDI). Celem pracy jest ocena stopnia rozwoju społecznego na poziomie lokalnym. Wykorzystano miarę opartą na wskaźnikach dotyczących: zdrowia, edukacji i zamożności oraz wskaźnikach nakładów na: zdrowie, edukację oraz wydatki na poziomie lokalnym. Budowę miary syntetycznej oparto na medianie Webera.