WYKORZYSTANIE NARZĘDZI WAP DO OCENY POZIOMU ZANIECZYSZCZANIA ŚRODOWISKA W UJĘCIU PRZESTRZENNYM - Szczesny, Wiesław; Koszela, Grzegorz (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2015)
W pracy została omówiona problematyka oceny stabilności rankingu przed jego upublicznieniem na przykładzie oceny zanieczyszczenia środowiska w Polsce w ujęciu regionalnym. Została zaproponowana procedura oceny stabilności przy wykorzystaniu miary zróżnicowania zbioru wektorów. Praca ta jest pewnym uzupełnieniem wyników i dyskusji uzyskanych przez [Kukuła 2014].