ANALIZA PORÓWNAWCZA WYNIKÓW UZYSKANYCH ZA POMOCĄ MIAR SYNTETYCZNYCH: M ORAZ PRZY ZASTOSOWANIU METODY UNITARYZACJI ZEROWANEJ. - Lisek, Sławomir (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2015)
Miary syntetyczne są użytecznym narzędziem w analizie zjawiska wielowymiarowego. Istnieją różne możliwości budowy mierników syntetycznych. W niniejszym artykule porównano miarę syntetyczną m, z miarą syntetyczną zbudowaną na podstawie zunitaryzowanych wskaźników. W wyniku badań wywnioskowano, iż obie miary umożliwiają porównania pomiędzy obiektami i budowę rankingów. Natomiast miara m pozwala obiektywnie ocenić kondycję danego przedsiębiorstwa, czego nie umożliwia miara skonstruowana na bazie zunitaryzowanych wskaźników.