KLASYFIKACJE OBSZARÓW POLSKI Z PUNKTU WIDZENIA WYBRANYCH CECH SPOŁECZNO-DEMOGRAFICZNYCH LUDNOŚCI. - Majdzińska, Anna (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2015)
W opracowaniu przedstawiono próby klasyfikacji obszarów 8 Polski pod względem wybranych cech społeczno-demograficznych. 9 Rozważono w tym względzie strukturę wykształcenia ludności, w obrębie 10 której szczegółowej analizie poddane zostały struktury wieku i płci ludności 11 legitymującej się wykształceniem wyższym. Badanie przeprowadzono na 12 poziomie województw i powiatów dla lat 2002 i 2011, przy wykorzystaniu 13 wybranych metod analizy skupień.