WIELOWYMIAROWA ANALIZA PORÓWNAWCZA W UJĘCIU DYNAMICZNYM NA PRZYKŁADZIE WYBRANYCH CHARAKTERYSTYK EKONOMICZNYCH - Mastalerz-Kodzis, Adrianna; Pośpiech, Ewa (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2015)
Celem artykułu jest wskazanie kierunku i siły zmian demograficznych oraz wybranych charakterystyk ekonomicznych zachodzących w Polsce, konstrukcja mierników syntetycznych oraz ich prognoz, a także sporządzenie rankingu województw i porównanie różnych metod prognozowania mierników syntetycznych. Artykuł składa się z dwóch części. Pierwsza z nich dotyczy metod badawczych, zaś druga część to analiza empiryczna wybranych charakterystyk demograficznych i ekonomicznych, konstrukcja mierników syntetycznych z uwzględnieniem dynamiki zmiennych oraz wnioski.