ZRÓŻNICOWANIE WSPÓŁCZYNNIKA OKUNA ZE WZGLĘDU NA WIEK I PŁEĆ BEZROBOTNYCH - ANALIZA PANELOWA DLA KRAJÓW UNII EUROPEJSKIEJ. - Misiak, Tomasz (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2015)
W opracowaniu dokonano oszacowań współczynników prawa Okuna w wersji różnicowej dla danych panelowych obejmujących kraje Unii Europejskiej w latach 1998-2014, uwzględniając strukturę bezrobotnych ze względu na wiek oraz płeć. Autor przedstawia teoretyczny model zależności rozszerzając różnicową wersję prawa Okuna o efekt histerezy stóp bezrobocia, który poddał empirycznej weryfikacji bazując na danych panelowych dla krajów UE, które zostały podzielone na dwie grupy UE15 oraz UE13. Taki podział na grupy wynika z chęci zaobserwowania wpływu stopy wzrostu gospodarczego na przyrost stopy bezrobocia różnych grup bezrobotnych (ze względu na wiek oraz płeć) w krajach „starej” oraz „nowej” UE. Analizy empiryczne prowadzone były w oparciu o dwa warianty estymowanych zależności: równanie różnicowej wersji prawa Okuna oraz zaproponowane równanie prawa Okuna w wersji różnicowej z uwzględnieniem efektu histerezy stóp bezrobocia w poszczególnych grupach. W estymacjach wykorzystano model SUR (Seemingly unrelated regression), który dopuszcza skorelowanie składników losowych pochodzących z różnych przekrojów (contemporaneous correlation), co w przypadku rynku pracy w UE wydaje się być uzasadnione. Uwzględniając zaś efekt histerezy stóp bezrobocia skorzystano z zerojedynkowych zmiennych przełącznikowych. Wprowadzenie zmiennych przełącznikowych wynika stąd, iż pełnią one rolę zmiennej korygującej oddziaływanie stopy bezrobocia z poprzedniego okresu na przyrost bieżącej stopy bezrobocia i zależą od tego czy stopa ta rosła czy malała.