SYTUACJA KOBIET NA RYNKU PRACY W POLSCE NA TLE KRAJÓW UNII EUROPEJSKIEJ – ANALIZA STATYSTYCZNA - Bąk, Iwona (Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 2016)
Celem artykułu jest ocena sytuacji kobiet na rynku pracy w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej. Analizę rozpoczęto od charakterystyki wybranych aspektów rynku pracy kobiet. Wykorzystując metodę unitaryzacji zerowanej sporządzono dwa rankingi. Pierwszy z nich dotyczył roku 2004, a więc momentu wejścia Polski do UE, drugi zaś ukazywał klasyfikację państw członkowskich dziesięć lat później. Następnie wykorzystując wartości miernika syntetycznego wyodrębniono grupy typologiczne krajów o podobnej sytuacji kobiet na rynku pracy. Z przeprowadzonych badań wynika, że nasz kraj w 2014 roku dość znacząco poprawił się pod względem sytuacji kobiet na rynku pracy. Wzrosły wskaźniki zatrudnienia, a zmniejszyły się wskaźniki dotyczące bezrobocia, zwłaszcza długookresowego oraz wśród młodych kobiet.