Koszt kapitału, jako element oceny sytuacji finansowej wybranych spółek branży spożywczej

Main Article Content

Beata Szczecińska


Słowa kluczowe : koszt kapitału własnego; koszt długu; model wyceny aktywów kapitałowych
Abstrakt
W niniejszym opracowaniu podjęto próbę oceny sytuacji finansowej dwóch wybranych spółek branży spożywczej notowanych na GPW w Warszawie na podstawie wskaźników finansowych oraz porównania średniego ważonego kosztu kapitału WACC (weighted average cost of capital) i jego składowych. Średni ważony koszt kapitału rozpoczęto od obliczenia kosztu kapitału własnego, który w opracowaniu został oszacowany przy wykorzystaniu modelu wyceny aktywów kapitałowych CAMP (capital assets pricing model). Koszt kapitału obcego obliczono, jako relację między odsetkami i innymi wydatkami związanymi z zaciągniętym długiem a wartością pozyskanego kapitału obcego.

Article Details

Jak cytować
Szczecińska, B. (2011). Koszt kapitału, jako element oceny sytuacji finansowej wybranych spółek branży spożywczej. Metody Ilościowe W Badaniach Ekonomicznych, 12(2), 365–372. Pobrano z https://qme.sggw.edu.pl/article/view/3142
Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty