The Influence of the Image and Traditions of Polish Cooperatives on the Functioning of Modern Food Cooperatives

Main Article Content

Małgorzata Jolanta Zbyrowska

Abstrakt

The purpose of the article became to verify the influence of the pre-World War II cooperative image and tradition developed over the years on the functioning of contemporary food cooperatives in Poland. Based on the estimation of an ordered logit model, the factors that exert a statistically significant influence on the perception of the context of Polish cooperative traditions in relation to the current functioning of the studied cooperatives were determined. Empirical material was collected by conducting a survey. General conclusions were made based on the interpretation of the results of the quantitative analysis. The main findings of the presented study indicate that the image and traditions formed before the Second World War have a significant impact on respondents' perception of contemporary food cooperatives. The average age of the organization's members and the fact that they have higher education have a positive impact on the evaluation of the tradition of Polish cooperatives as a factor conducive to the contemporary activities of the surveyed cooperatives.

Article Details

Jak cytować
Zbyrowska , M. J. (2024). The Influence of the Image and Traditions of Polish Cooperatives on the Functioning of Modern Food Cooperatives. Metody Ilościowe W Badaniach Ekonomicznych, 25(4), 157–167. https://doi.org/10.22630/MIBE.2024.25.4.14
Bibliografia

Boczar K. (1986) Spółdzielczość. Problematyka społeczna i ekonomiczna. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warsaw.

Brzozowska J. (2007) Spółdzielnia jako podmiot ekonomii społecznej. Social Economy, 1(1), 33-41.

Chyra-Rolicz Z. (1989) Towarzystwo Kooperatystów a rozwój polskiego ruchu spółdzielczego. Spółdzielczy Kwartalnik Naukowy, 4, 72-80.

Cioch H. (2009) Zasady roczdelskie i ich realizacja w praktyce. TEKA Komisji Prawniczej, 2, 26-35. (Crossref)

Florek-Paszkowska A. (2016) Współczesne spółdzielnie spożywcze w Polsce na tle historycznym. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 3(85), 61-75.

Gruszczynski M. (ed.) (2012) Mikroekonometria. Modele i metody analizy danych indywidualnych. Wolters Kluwer Polska, Warsaw.

Inglot S. (ed.) (1971) Zarys historii polskiego ruchu spółdzielczego do 1918 roku, część pierwsza. Zakład Wydawnictw Centrali Rolniczej Spółdzielni, Warsaw

Janczyk T. (1987) Moje spółdzielcze lata. Wydawnictwo Spółdzielcze, Warsaw.

Józewicz A. (2014) Jak konsument żywności może wpływać na środowisko? Retrieved from: www.dlaklimatu.pl/jak-konsument-zywnosci-moze-wplywac-na-srodowisko [accessed May 2022].

International Cooperative Alliance (1999) Statement on the Cooperative Identity. World Cooperative Monitor, 1.

Krzeczkowski K. (1933) Dzieje życia i twórczości Edwarda Abramowskiego. Wydawnictwo Spółdzielczego Instytutu Naukowego, Warsaw

McFadden D. L. (1981) Econometric Models of Probabilistic Choice. [in:] Manski C. F., McFadden D. (eds.) Structural Analysis of Discrete Data with Econometric Applications, Cambridge: The MIT Press, 198-272.

Mroczek J. (2012) Początki rozwoju spółdzielczości w Polsce. Przegląd Prawniczy, Ekonomiczny i Społeczny, 1, 29-40.

Najdus W. (1971) Zarys historii polskiego ruchu spółdzielczego w zaborze austriackim. Zakład Wydawnictw Centrali Rolniczej Spółdzielni, Warsaw

Piechowski A. (2013) Wartości i zasady spółdzielcze a społeczeństwo obywatelskie

i gospodarka społeczna. Ekonomia społeczna, 1(6), 34-47.

Rolski M. (2017) Ksiądz Augustyn Szamarzewski (1832-1891) – patron polskiej bankowości spółdzielczej w zaborze pruskim. Scientific Papers of the Wrocław University of Economics, 475, 271-282. (Crossref)

Stefczyk F. (1925) Początki i ogólne warunki rozwoju spółdzielczości w Polsce. Cooperative Scientific Institute, Krakow.

Wawrzyniak P. (1908) W sprawie „Rolników" oraz Zadania „Rolnika" wobec rolników. Poradnik dla Spółek, 5, 36-40.

Wojciechowski S. (1923) Kooperacja w rozwoju historycznym. Propaganda Department of the Union of Polish Food Associations, Warsaw.

Wojciechowski S. (1930) Ruch spółdzielczy. Cooperative Scientific Institute, Warsaw.

Vieta M. (2010) The New Cooperativism. A Journal of Radical Theory, Culture, and Action, 4(1), 1-11.

Zbyrowska M. J. (2022) Zasady z Rochdale w obecnej działalności polskich kooperatyw spożywczych. Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 23(2), 24-33. (Crossref)

Zbyrowski R. (2018) Innowacje w zarządzaniu sprzedażą na rynku nieruchomości mieszkaniowych. Przedsiębiorczość i Zarządzanie, 5, cz. 2, 289-303.

Żerkowski J. (1964) Najstarsze spółdzielnie spożywców w Polsce wraz z zarysem 95-lecia spółdzielczości spożywców. Zakład Wydawnictw Centrali Rolniczej Spółdzielni, Warsaw.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty