Analiza szeregu czasowego cen żywca brojlerów w latach 1991–2011
Main Article Content
Słowa kluczowe
:
Dekompozycja sezonowa; szereg czasowy; Census II/ X11; ceny żywca brojlerów
Abstrakt
W pracy przedstawiono analizę miesięcznych cen żywca brojlerów kurzych w latach 1991-2011. Dekompozycję szeregu czasowego cen przeprowadzono za pomocą metody Census II/X11. Ceny żywca brojlerów cechuje wyraźna, pogłębiająca się w ostatnich latach sezonowość. W 2011 roku wskaźnik sezonowości sięgał od 107,3% w sierpniu do 92,2% w grudniu. W horyzoncie sześciu miesięcy ponad połowa zmienności cen (51,4%) wynikała ze zmian długookresowych, 44,9% zmienności kształtowana była przez sezonowość, a tylko 3,7% wynikała z wahań przypadkowych.
Article Details
Jak cytować
Utnik-Banaś, K. (2012). Analiza szeregu czasowego cen żywca brojlerów w latach 1991–2011. Metody Ilościowe W Badaniach Ekonomicznych, 13(1), 224–233. Pobrano z https://qme.sggw.edu.pl/article/view/3525
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Podobne artykuły
- Jacek Strojny, Konkurencyjność międzynarodowa rolnictwa krajów UE – konwergencja czy dywergencja? , Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych: Tom 13 Nr 1 (2012)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
Inne teksty tego samego autora
- Katarzyna Utnik-Banaś, THE VARIABILITY OF TURKEY LIVESTOCK PRICE AND ITS RELATION WITH THE PRICE OF CHICKENS, PORK AND BEEF IN 2006-2015 , Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych: Tom 18 Nr 1 (2017)
Licencja
Publikowane artykuły dostępne są na warunkach Open Access na zasadach licencji Creative Commons CC BY-NC – do celów niekomercyjnych udostępnione materiały mogą być kopiowane, drukowane i rozpowszechniane. Autorzy ponoszą opłatę za opublikowanie artykułu.