Ocena stabilności sytuacji finansowej przedsiębiorstw sektora przemysłu spożywczego na podstawie TMAI
Main Article Content
Słowa kluczowe
:
TMAI; spółki sektora spożywczego; współczynnik korelacji Spearmana
Abstrakt
W niniejszym artykule na podstawie oszacowanych wartości Taksonomicznej Miary Atrakcyjności Inwestycji sporządzono rankingi spółek z sektora przemysłu spożywczego notowanych na GPW w Warszawie w latach 2009-2011. Przy konstrukcji wskaźnika syntetycznego uwzględniono następujące grupy zmiennych opisujących kondycję ekonomiczno-finansową spółek: wskaźniki płynności, wskaźniki rentowności, wskaźniki zadłużenia, wskaźniki sprawności zarządzania oraz wskaźniki rynkowe. Następnie przeanalizowano stabilność pozycji zajmowanych w rankingach przez badane spółki w latach 2009-2011.
Article Details
Jak cytować
Włodarczyk, A., & Szajt, M. (2012). Ocena stabilności sytuacji finansowej przedsiębiorstw sektora przemysłu spożywczego na podstawie TMAI. Metody Ilościowe W Badaniach Ekonomicznych, 13(1), 234–244. Pobrano z https://qme.sggw.edu.pl/article/view/3526
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Podobne artykuły
- Janina Szewczyk, Miara zróżnicowania wyposażenia gospodarstw rolnych w techniczne środki produkcji , Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych: Tom 13 Nr 1 (2012)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
Licencja
Publikowane artykuły dostępne są na warunkach Open Access na zasadach licencji Creative Commons CC BY-NC – do celów niekomercyjnych udostępnione materiały mogą być kopiowane, drukowane i rozpowszechniane. Autorzy ponoszą opłatę za opublikowanie artykułu.