Ocena stabilności sytuacji finansowej przedsiębiorstw sektora przemysłu spożywczego na podstawie TMAI

Main Article Content

Aneta Włodarczyk
Marek Szajt


Słowa kluczowe : TMAI; spółki sektora spożywczego; współczynnik korelacji Spearmana
Abstrakt
W niniejszym artykule na podstawie oszacowanych wartości Taksonomicznej Miary Atrakcyjności Inwestycji sporządzono rankingi spółek z sektora przemysłu spożywczego notowanych na GPW w Warszawie w latach 2009-2011. Przy konstrukcji wskaźnika syntetycznego uwzględniono następujące grupy zmiennych opisujących kondycję ekonomiczno-finansową spółek: wskaźniki płynności, wskaźniki rentowności, wskaźniki zadłużenia, wskaźniki sprawności zarządzania oraz wskaźniki rynkowe. Następnie przeanalizowano stabilność pozycji zajmowanych w rankingach przez badane spółki w latach 2009-2011.

Article Details

Jak cytować
Włodarczyk, A., & Szajt, M. (2012). Ocena stabilności sytuacji finansowej przedsiębiorstw sektora przemysłu spożywczego na podstawie TMAI. Metody Ilościowe W Badaniach Ekonomicznych, 13(1), 234–244. Pobrano z https://qme.sggw.edu.pl/article/view/3526
Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.