Wpływ cen skupu żywca na ceny detaliczne mięsa

Main Article Content

Agnieszka Tłuczak


Słowa kluczowe : detaliczne żywności; ceny w skupie produktów rolnych; modele VAR; test Grangera; związki przyczynowe
Abstrakt
Ceny detaliczne artykułów spożywczych w ostatnich miesiącach znacząco wzrosły. Według Głównego Urzędu Statystycznego ceny żywności w marcu 2011 roku były o ok. 5% wyższe niż przed rokiem. Istnieje wiele czynników mających wpływ na wzrost cen żywności, i tak np. ceny mięsa drożeją ze względu na wzrost cen trzody chlewnej czy bydła w skupie. Celem artykułu jest identyfikacja, za pomocą testu przyczynowości Granger’a związków przyczynowych pomiędzy cenami wybranych produktów rolnych w skupie a cenami detalicznymi wybranych produktów żywnościowych.

Article Details

Jak cytować
Tłuczak, A. (2011). Wpływ cen skupu żywca na ceny detaliczne mięsa. Metody Ilościowe W Badaniach Ekonomicznych, 12(2), 373–380. Pobrano z https://qme.sggw.edu.pl/article/view/3143
Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty