ZASTOSOWANIE WYBRANYCH MIERNIKÓW SYNTETYCZNYCH DO KLASYFIKACJI SPÓŁEK PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO NOTOWANYCH NA GPW W WARSZAWIE

Main Article Content

Monika Zielińska-Sitkiewicz


Słowa kluczowe : polska branża spożywcza; spółka spożywcza; wskaźniki finansowe; syntetyczny miernik taksonomiczny
Abstrakt
Od każdego notowanego na GPW w Warszawie przedsiębiorstwa inwestorzy oczekują rzetelnych i aktualnych informacji na jego temat. Istotna staje się fachowa ocena kondycji finansowej spółek akcyjnych oraz potrzeba wykorzystywania metod, które umożliwiają redukcję liczby dostępnych zmiennych i tym samym usprawnić giełdowe analizy. Do tego typu metod należą syntetyczne mierniki taksonomiczne. W pracy wykorzystano syntetyczny taksonomiczny miernik TMAI, wskaźnik względnego poziomu rozwoju BZW oraz miernik syntetyczny Q zaproponowany przez K. Kukułę do porównania kondycji finansowej 14 spółek przemysłu spożywczego notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Utworzono rankingi spółek w latach 2010-2014.

Article Details

Jak cytować
Zielińska-Sitkiewicz, M. (2015). ZASTOSOWANIE WYBRANYCH MIERNIKÓW SYNTETYCZNYCH DO KLASYFIKACJI SPÓŁEK PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO NOTOWANYCH NA GPW W WARSZAWIE. Metody Ilościowe W Badaniach Ekonomicznych, 16(4), 271–279. Pobrano z https://qme.sggw.edu.pl/article/view/3828
Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty